هر انسان متفکري که به خلق فرهنگ معاصر اميدوار است مي داند که اين امر به يک مشکل اساسي بستگي دارد: يافتن رابطه منسجم بين علوم پايه و علوم انسانی.
ياکوب برونوفسکي
رياضيدان لهستانی-انگليسی
علوم انسانی کاربردی چیست؟
نگاهی به علوم انسانی کاربردی؛ چیستی، گستره و افق های پیشروی
اشکان انصاری
مترجم
عضو هیئت تحریریه
اگر می پسندید به اشتراک بگذارید.
پیدایش علوم انسانی
پیدایش علوم انسانی[1] با ظهور اولین تمدن های انسانی همزمان بوده است. بسیاری از تمدن های بزرگ باستانی مانند یونانی ها، هندیها و چینی ها مفاهیم حول علوم انسانی را در قالب فلسفه، بازی های محلی و حتی آثار هنریشان بیان کردهاند. در کلیت علوم انسانی کاربردی به بررسی و تحلیل رویدادها، ایدهها، تفکرات و مفاهیمی می پردازد که به ما کمک می کنند تا زندگی خود و دنیای اطرافمان را درک کنیم. به بیانی دیگر علوم انسانی شاخهای از علم است که به انسانها و فرهنگ آن ها می پردازد و یا روش های تحلیلی و انتقادی بدست آمده از تحقیقاتی است که خود برآمده از ارزشهای انسانی و توانایی منحصر به فرد انسان در تعریف خویش است. علوم انسانی رشته دانشگاهی است که جنبههای مختلف فرهنگ و جامعهی انسانی را مطالعه می کند و دربرگیرنده مطالعات باستان شناسی مدرن و قدمایی، مطالعات تطبیقی ادیان، اسطورهها و افسانهها، تاریخ، زبان شناسی، ادبیات، فقه، فلسفه، جغرافیا، حقوق، سیاست، علوم دینی و بسیاری دیگر از جنبههای علوم اجتماعی است.
آشنایی با علوم انسانی کاربردی در قرن بیستم
عبارت “علوم انسانی کاربردی” اولین بار در دوران پس از جنگ جهانی دوم مطرح و باعث گسترش یک حوزه بین رشتهای نوین با مدل های جدید بودجه شد. تکنیک های نوین در علوم انسانی کاربردی منجر به پیدایش و جهتگیری های جدید در رشتههای مختلف شدهاست. این رشته در دهه ۱۹۵۰ بطور قابل ملاحظهای تکامل یافت. امروزه درحالی رشتههای اصلی دانشگاهی مانند تاریخ، ادبیات و فلسفه را مطالعه می کنید که نوآوری در زمینههای پیشرفته تحقیقاتی شامل دنیای دیجیتال، پزشکی و محیط زیست را می آموزید. این برنامهها و روش ها بوسیله سازمان های محلی و ملی گسترش داده شدهاند تا اطمینان حاصل شود که دانشجویان جوان مهارت های خلاقانه، حرفهای و کاربردی ضروری برای موفق شدن در دنیای به سرعت در حال تغییر امروز را به دست می آورند.
ارزیابی گستره علوم انسانی کاربردی در قرن ۲۱
در هزاره جدید علوم انسانی کاربردی، فرصت های عالی بسیاری برای دانشجویان در زمینههایی مانند تجارت، سلامت و طراحی _پویاترین حرفهها در جهان امروز_ فراهم آورده است. بر اساس گزارشی از سازمان اقتصاد جهانی که اخیرا منتشر شده است، فارغ التحصیلان رشته علوم انسانی کاربردی دسترسی دائم و آسان به شغل دارند. این رشته یعنی علوم انسانی کاربردی یک آموزش فرارشتهای را ارائه می دهد که مهارت های حرفهای در این زمینهها را با هوش بین فردی و بین فرهنگی، شناختی و خلاقانه ترکیب می کند. آشکار است که این ویژگی ها در حرفه هایی که در دنیای امروز به سرعت در حال تغییر هستند، یک مزیت حیاتی به شمار می رود. مطالعه علوم انسانی کاربردی به دانشجویان این فرصت را می دهد تا با گذر از مطالعات نظری به سمت مدیریت و طراحی پروژه و راه حل های واقعی، تفاوت ایجاد کنند. دانشجویان در این رشته توانایی پیدا می کنند تا مستقل، انتقادی و خلاقانه بیاندیشند. این سبک از مطالعه به دانشجویان اجازه می دهد تا بر روی جاه طلبی های بلند مدت تمرکز کنند و این فرصت را پیدا می کنند تا ایده های جدید را پیدا و به سمت علائق خود حرکت کنند.
کدام حرفه ها و شغل ها به متخصصان رشته علوم انسانی کاریردی نیاز دارند؟
فارغ التحصیلان رشته علوم انسانی کاربردی می توانند به عنوان متخصص در حرفه های زیر مشغول شوند:
خدمات مدنی
مدیریت توسعه و طراحی
حقوق
بهداشت عمومی
رسانه و مجلات
رسانه و روزنامه نگاری
خدمات مربوط به پلیس
سیاست
مشاوره
تدریس
رهبری و نوسازی روستایی
نسل بعدی علوم انسانی کاربردی و عملی
این ایده که علوم انسانی کار عملی و مهارت های زندگی را ارائه می کند، ایده جدیدی نیست. در حقیقت علوم انسانی دائما در حال تکامل بوده است. مرحله بعدی این تکامل، احتمالا چیزی خواهد بود که متخصصان آن را “علوم انسانی ترجمانی” می نامند. در این مرحله از تکامل علوم انسانی کاربردی از همان مهارت های سنتی علوم انسانی در پژوهش شامل تفسیر، تدریس و سواد رسانهای استقاده می شود که با مهارت های دیگری مانند طراحی، تکمیل و تقویت شدهاند و حتی به حوزههایی فراتر از دانشگاه و سواد آکادمیک گسترش یافتهاند. موضوع علوم انسانی ترجمانی بر مسائل و رویدادهای نوظهور تمرکز می کند و به فراگیران کمک می کند تا به طور انتقادی با موضوعات مطرح شده بوسیله رسانه های اجتماعی، هوش مصنوعی و تجزیه و تحلیل داده ها آشنا شوند. آزمایش های رباتیک، انیمیشن، واقعیت مجازی و افزوده، مسیرهای آموزشی شخصی سازی شده و یادگیری تعاملی ابعاد جدید دیگری هستند که در حیطه علوم انسانی ترجمانی بررسی شدهاند.
در طول زمان، علوم انسانی افرادی را به ما معرفی کرده است که تا به حال ملاقات نکرده ایم. کشور هایی را که تا به حال ندیده ایم و همچنین ایده هایی را به ما شناسانده که تا کنون به ذهنمان خطور نکرده است. این رشته پلی ارتباطی بین ما و سایر مردم جهان است. مطالعات معاصر این فرصت را به ما می دهد تا وسعت امکانات و پتانسیل انسانی را کشف کنیم. این مطالعات همچنین به ما کمک می کند تا مسائل مهم زندگی مان را پیدا کنیم و آن ها را برای آیندگان بهبود ببخشیم. ماهیت گسترده رشته علوم انسانی آن را به یک مهارت ضروری در زندگی همیشه در حال تکامل انسان های قرن بیست و یکم تبدیل می کند. رشته های علوم انسانی به ما کمک کرده اند از محدودیت های قوانین و سنت های ملی عبور کنیم. اکنون که علوم انسانی فراتر از ریشه های اولیه خود تکامل می یابد، ارمغان های زیادی برای نسل جدید دارد. کمااینکه امروزه برای اولین بار شاهد شکل گیری همزیستی علوم انسانی و فناوری مدرن هستیم که درهای فرصت را به روی ذهن های جوان آینده دار برای تغییر جهان باز خواهد کرد!